Sedan årsskiftet är produktionen vid Culinar/Kockens anläggning i Fjälkinge helt fossilfri, vilket innebär att företaget har uppnått ett av sina hållbarhetsmål.
”Vi går över till att enbart köpa el från förnyelsebara källor. Därmed uppnår vi ytterligare ett av våra hållbarhetsmål; en helt fossilfri produktion för vår anläggning i Fjälkinge”, säger Håkan Christensson, vice VD för Culinar.
Culinar/Kockens har under en lång rad år gjort olika insatser i produktionsanläggningen i Fjälkinge, med målet att minska såväl energiförbrukning som klimatpåverkan och därmed bidra till att Sveriges nationella klimatmål nås.
”En viktig milstolpe var investeringen i bergvärme. Det gav oss möjlighet att helt fasa ut användningen av fossila bränslen och de direkta utsläppen till atmosfären. Sedan 2006 är vi certifierade enligt energiledningssystemet ISO 50001:2011”, säger Håkan Christensson.
”Vi har hela tiden fokuserat hårt och målinriktat på energibesparande åtgärder. Hittills har vi sänkt vår energiförbrukning med 40 procent, räknat per ton producerad vara. Till år 2020 är målet att sänka med ytterligare cirka sju procent.”