Dagsgammalt surdegsbröd bakat med fullkorn, rivet rödbets- och morotsskal samt lingon, toppad med morotshummus, råpanerad rödbeta, blastsallad och lingongrette är Sveriges bästa macka 2018. Vinnaren heter Mikaela Fischerström och arbetar på Haga Tårtcompani & Bageri i Stockholm.
Surdegsmackan Mack-Gyver kammade hem vinsten med följande motivering från juryn:
”Årets vinnarmacka har en ambition att ta såväl tävlingen som hela vår värld in i framtiden. Det andra kastar i papperskorgen lyckas årets mackskapare omvandla till en riktig smaksensation. Mackan flörtar inte bara med årets jury utan också med framtida generationer. Ett zero-waste-tänk gör årets vinnare i Mack-SM till en riktig hjälte och en enhällig jury har enats om en ljusare framtid.”
Mikaela Fischerström beskriver sin macka som klimatsmart på riktigt:
”Brödet är dagsgammalt och alla delar av råvarorna som går att använda används, exempelvis är skalet från både morötterna och rödbetorna ingredienser i brödet. Det är så roligt att konceptet nådde fram, det är nutida och går att relatera till, speciellt efter den varma sommaren vi har haft. Själva mackan är både god och enkel. Nu har jag bevisat att det går att göra en riktigt schysst macka på ett riktigt schysst sätt.”
Även de övriga tävlande visade upp klimatsmarta val med grönt i både bröd och fyllning.
”Flera av finalisterna har genom sin macka velat förmedla något större. Val som reflekterar vår samtid – vilket är precis vad vi är ute efter! Det är ingen nyhet att bröd är ett nyttigt och miljömedvetet måltidsval särskilt i kombination med närproducerade råvaror. Därför är jag säker på att de här smakrika mackorna med deras innovativa sammansättning av ingredienser kommer att inspirera resten av branschen”, säger Martin Lundell, VD för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, som arrangerar Mack-SM.
På andra plats kom Macka Beta Best, skapad av Viktor Lind, på tredje plats SmakExplosion av Tomas Persson.
Under tävlingsdagen skulle de tävlande skapa 20 stycken likadana mackor på 45 minuter, som sedan bedömdes av en jury inom kriterierna smak, estetik, innovation och hygien. Ytterligare ett kriterium var en kalkyl som visar att mackan är prisvärd.
Carina Malm