Svenska Retursystem minskar klimatavtrycket i ”rundturerna”

PUBLICERAD: 11 november 2018
UPPDATERAD: 21 februari


Svenska Retursystems uppdrag är att effektivisera och miljöanpassa dagligvarubranschens livsmedelsflöden. Under det senaste året har utsläppen av CO2e minskat med 15 procent per rundtur som en returlåda snurrar i retursystemet.

”Vår drivkraft är att utveckla så enkla, effektiva och hållbara lösningar som möjligt för dagligvarubranschen. Varje dag skickar vi ut över 500.000 returlådor i systemet, så en minskning av utsläppen med 15 procent per rundtur och låda innebär en minskning för branschen med över 1.500 ton CO2e på ett år”, säger Anna Elgh, VD på Svenska Retursystem.

Tack vare en ökad andel förnybar energi vid tillverkningen och en förlängd livslängd på returlådorna har klimatavtrycket från en rundtur för en returlåda minskat från 72 till 61 gram CO2e.

Returlådorna tillverkas i Storbritannien och Svenska Retursystem för en kontinuerlig dialog med sina leverantörer om vikten av att öka andelen förnybar energi. Under det senaste året har en dramatisk förbättring skett hos leverantören av returlådor, som ökat sin andel förnybar energi från 30 till 84 procent.

Att förlänga livslängden på returlådorna för att slippa tillverka nya lådor är också avgörande för systemets hållbarhetsprestanda. Genom fysisk kontroll av beståndet av lådor har Svenska Retursystem konstaterat att livslängden är minst 15 år i snitt. Detta har uppnåtts genom effektiva lagningsmetoder och en god hantering i hela varuflödeskedjan.

Grundidén med retursystemet är att dagligvarubranschens distribution ska ske i gemensamma returpallar och returpallar, som kan användas om och om igen. Svenska Retursystems lådor tillverkas av tålig, återvinningsbar plast. När en returlåda är trasig och inte längre går att laga, mals plasten ned och återanvänds för tillverkning av nya returlådor i en sluten cirkulär affärsmodell.

 

 

Senaste nytt

Easy to Use - Reumatikerförbundet lanserar märkning för lättöppnade produkter

Förpackningarnas öppningsbarhet, men även hanterbarhet, är frågor som stötts och blötts under alla år, egentligen ända sedan konsumentförpackningar såg dagen ljus i mitten på 1900-talet. Svåröppnat har alltid varit ett gångbart ord och så är det i många fall fortfarande. Nu lanserar Reumatikerförbundet en produktmärkning för förpackningar och produkter som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Ära – en ny osttyp från Skånemejerier och Allerum

Ära presenteras som en helt ny typ av hårdost med hög smakintensitet och toner av knäckig kola och umami.
Allerum_Ära-SE_prm

Ny trågförseglare för stora volymer från Ishida bygger på smart intelligens

Ishida Europe har introducerat en ny trågförslutare för livsmedelsindustrin, QX-800 som ger ökad kapacitet och hanterar prestanda- och effektivitetsutmaningar för trågförslutningsapplikationer. Den bygger på smart intelligens och har en kompakt design.
QX 800 close up shot of gripper arms with pots of fruitx

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx