Arla har investerat runt 16 miljoner kronor i ett nytt mognadslager för ädelost på mejeriet i Kvibille och även gjort andra förbättringar i det över 100 år gamla mejeriet. Investeringen är en av de satsningar som Arla gör för att utveckla och säkra verksamheten i Sverige, enligt ett pressmeddelande.
“Vi började bygga mognadslagret för ädelost under 2017 och det har varit både en spännande och utmanande process att bygga ut en så gammal och anrik byggnad”, säger Kvibilles mejerichef Thelma Banzon.
“Med ett nytt mognadslager för ädelost hinner vi färdiglagra fler ostar. Osten kräver ju sin tid för att den ska bli god, och med ett lager till så blir det fler ostar. Innan det nya lagret byggdes så nyttjade vi full kapacitet vid högsäsong och hade därför inte utrymme för att lansera några nyheter. Investeringen från Arla gör att vi äntligen kan utöka Kvibilles sortiment med spännande nyheter och även fortsätta bygga Kvibilles framtid och cementera vår roll som det svenska osthantverkets hjärta.”
I och med invigningen av det nya ädelostlagret kan Kvibille mejeri bredda sitt utbud. Först ut är två innovativa ädelostar: Hallands Hav, en långlagrad blåmögelost, och Kvibille Mild Ädel, som innehåller vitmögel och i princip är helt vit för att inte färga såser.
“Utmaningen med att utveckla Kvibille Mild Ädel är att få till en ost som är mild, utan att tappa sin fina Kvibille-karaktär, och att göra hela osten krämig utan att bli smetig i mitten. Och det tycker jag att vi har lyckats med”, säger Roger Karlsson, produktutvecklare på Kvibille.
Carina Malm