På konferensen Food Waste Reduction Action Forum i Beijing lanserade IVL Svenska Miljöinstitutet initiativet ”Save 12.3”, som ska höja medvetenheten om matavfall i Kina och underlätta arbetet med att minska matsvinn på alla nivåer i livsmedelskedjan.
Save 12.3 är en ny plattform med fokus på matavfall som har tagits fram inom EU-projektet Refresh. Namnet har en koppling till FN:s globala hållbarhetsmål nummer 12 – att främja hållbara konsumtions- och produktionsmönster – och delmål tre, som säger att det globala matsvinnet ska halveras till år 2030.
På Food Waste Reduction Action Forum i Beijing samlades forskare, näringsliv och olika internationella organisationer för att diskutera matavfallsproblemet ur olika perspektiv och uppmuntra till samarbete mellan olika sektorer. Bland deltagarna fanns representanter från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, flera av Kinas stora matkedjor och den svenska ambassaden i Kina.
”Det finns ett stort intresse av att lösa den här frågan i Kina. Matavfall är inte bara ett enormt slöseri, det har också stor miljöpåverkan”, säger Åsa Stenmarck, avfallsexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Initiativet Save 12.3 ska genom kunskapsutbyte och samarbete höja medvetenheten om matavfall och underlätta arbetet med att minska matavfall på alla nivåer i livsmedelskedjan. I nästa steg lanseras en kampanj för att minska matavfall i handeln och på restauranger. En annan viktig del är ett samarbete med vitvaruleverantörer för att optimera deras produkter så att maten hålls fräsch längre.
Carina Malm