Nu skruvar vi ner – Turn it Down tema för ny trendrapport 

PUBLICERAD: 9 september 2018
UPPDATERAD: 21 februari


Utvecklingen har länge gått mot olika former av ”mer”. Nu när allt finns i överflöd eftertraktas det som är begränsat. Det är dags att reducera på samma sätt som en buljong kokar ned till en fond – mindre men smakrikare. Så inleder kommunikationsbyrån Food & Friends sin senaste trendrapport ”Turn it Down”. 

I rapporten Turn it Down har Food & Friends samlat starka trender som påverkar hela vårt samhälle. Här kommer ett urval: 

•Små butiker med rätt utbud
Mindre butiker som säljer rätt saker vid rätt tillfälle blir mer frekventa, vilket beror på att vi handlar mer online. Det tråkiga beställs hem på nätet och det roliga handlas ofta och nära. Den stora ökningen bland butiksformaten sker inom servicehandeln.

•Återanvändning och lokal produktion
I en allt mer miljöfokuserad värld inser vi att återvinning endast är en del av svaret och att återanvändning kommer att öka i olika former. 

”I Shoreditch, London, ligger The Long Arm. Hela puben är designad som ett kretslopp, som utgår
från ölbryggningen. Malten blir fiskmat i en stor tank. Spillningen från fisken används sedan för att
gödsla örter i deras Urban Farm, och både fisken och växterna hamnar i stekpannan och serveras till
gästerna som fish and chips. Det är en fingervisning hur det går att tänka lite annorlunda på sitt avfall, berättar Lennart Wallander, VD Food & Friends.

Trenden ”Hyperlocal” innebär att maten odlas där den ska konsumeras. Detta kommer att märkas
i butiker och på restauranger där egenproducerad mat som odlats på plats kommer att säljas.

•Mindre kött och innovativa gröna alternativ 
2018 slog det gröna ätandet igenom på allvar med en fortsatt minskande köttkonsumtion. 

”Trender tar tid och slår först igenom på allvar vid ett generationsskifte. Bland dagens ungdomar
har många valt att äta mer grönt”, säger Lennart Wallander.

Han tar frukten Jackfruit som ett exempel på ett spännande, naturligt substitut för kött.

”Ja, det låter lite konstigt med en frukt som köttersättning, men dess trådiga, tuggiga konsistens har
fått genomslag och kommer till Sverige snart.” 

Ett alternativ till den vegetariska maten är odlat kött, som planeras för kommersiell lansering i slutet av året. En liknande utveckling sker även inom mejeri, fisk och läder. Idag går det till exempel att dricka riktig komjölk som inte har producerats av kor, utan i en process som imiterar processen i kons mage. 

•Tystare miljöer 
Allt fler efterfrågar tystare miljöer, på restauranger, hos frisören och i matbutiker. Flera utländska livsmedelskedjor erbjuder en tyst timme en gång i veckan, men ingen svensk kedja har ännu följt efter. 

•Individanpassade måltider
Maten blir allt mer individanpassad. I London finns till exempel restaurangen Squirell som jobbar med mat som medicin för sinnet. Där får gästen prata med en nutritionist som sätter ihop en måltid med tanke på immunförsvar, inflammation, trötthet och depression.
Kopplingen mat och hjärna lyfts till en ny nivå med så kallade nootropiska produkter. Här används allt från koffein och nikotin, till L-tyrosine, DHA och Pracetam, som går att marknadsför utanför Europa. Användningen av ”Brain Claims” i produktlanseringar har ökat med 36 procent de senaste fem åren.

Rapporten kan laddas ner HÄR

Carina Malm

 

 

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Arlas Keso-mejeri nu helt fossilfritt

Arla i Falkenberg har bytt naturgas mot flisbaserad fjärrvärme och anläggningen är nu helt fossilfri.
5c03efc3-64bc-4420-81ed-0c07cae30c01-w_960

Ökad försäljning av frukt och grönsaker under 2024

Försäljningen av frukt och grönsaker ökade med 4,5 procent under 2024, jämfört med året innan, visar Dagligvaruindex Frukt & Grönt.
2c0510f8-96a3-4549-9482-05415a6a1b7e-w_960

Ökat fokus på Nyckelhålsmärkta produkter

Livsmedelsverket och livsmedelsbranschen gör en gemensam satsning på att lyfta fram Nyckelhålsmärkningen under januari.
Skärmavbild 2025-01-17 kl. 11.03.18

Ny kärlekskollektion från Lakrids By Bülow

Det danska gourmetlakritsföretaget Lakrids By Bülow lanserar LOVE-kollektion med fyra av sina mest populära smaker.
eyJwYXRoIjoibGFrcmlkcy1ieS1idWVsb3dcL2ZpbGVcL21NVkJUZFJpZzFycjFLYVpmMlNULmpwZyJ9_lakrids-by-buelow_jONL2iErCw546WiEQssXZFoNENODYn7EO2fkPewE8Fc