Hel kyckling från Bjärefågel huvudråvara på Årets Kock

PUBLICERAD: 6 september 2018
UPPDATERAD: 21 februari


Svensk hel kyckling från Bjärefågel är huvudråvara i den tävlingsrätt, som ska presenteras för Årets Kock-juryn under den första finaldagen 28 september. 

Under finalen i Årets Kock 2018 tävlar åtta finalister i flera delmoment, endast fyra går vidare till dag två. Många av delmomenten är hemliga fram tills dess att finalen startar, men en tävlingsrätt kan kockarna förbereda och öva på.

Den tränade tävlingsrätten som lagas fredagen den 28 september är en varm förrätt, mellanrätt eller huvudrätt med kyckling som tydlig huvudråvara. Den ska serveras i sex portioner och finalisterna har 9 timmar och 30 minuter på sig att färdigställa tävlingsrätten samt övriga uppgifter som i dagsläget är hemliga.

”Svensk kyckling är i dag en fantastisk råvara som vi vill lyfta för att den hamnat lite i skuggan av de ädlare produkterna. Dessutom erbjuder en hel kyckling många olika möjligheter för finalisterna. Vi har tagit bort huvudet men lämnat allt övrigt kvar; från hals och fötter till hjärta och lever – detaljer som det kan göras mycket gott och spännande med”, säger Anders Dahlbom Wettergren, Årets Kock 1993 och tävlingsledare Årets Kock 2018.  

Här är finalisterna i Årets Kock 2018

  • David Lundqvist, Grand Hôtel Saltsjöbaden, Saltsjöbaden 
  • Ludwig Tjörnemo, Operakällaren, Stockholm 
  • Martin Moses, SK Mat & Människor, Göteborg 
  • Peter J Skogström, Mat & Vin Slottsparken, Malmö 
  • Lars Niklasson, Lilla Ego, Stockholm 
  • Jonas Alvin, Stångs magasin, Linköping 
  • Anders Johnsson, Rejmes Restaurang, Örebro 
  • Magnus Persson, Stureplansgruppen, Stockholm 

Carina Malm

 

 

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Kampanj ska öka konsumtionen av svenska ägg

Svenska Ägg inleder en flerårig marknadssatsning. Visionen är att alla som bor i Sverige ska äta minst ett ägg om dagen – och det ska vara svenskt.
Marie L Hogstadius

De kan vinna årets Sjömatspris

Skillingefisk-Impex, Guldhaven Pelagiska och Musselfabriken är finalister till Sjömatspriset 2025 som delas ut under Nordic Seafood Summit.
Nominerade_sjomatspriset

Coop ansluter till Lantmännens odlingsprogram

Coop ansluter Coop Havregryn till Klimat & Natur – Lantmännens odlingsprogram för Framtidens Jordbruk.
coop

Agtira stärker sin marknadsposition

Agtira blir medlem i Svenska Odlarlaget, en medlemsägd producentorganisation för växthusodlare i Sverige.
agtira vd