Svensk hel kyckling från Bjärefågel är huvudråvara i den tävlingsrätt, som ska presenteras för Årets Kock-juryn under den första finaldagen 28 september.
Under finalen i Årets Kock 2018 tävlar åtta finalister i flera delmoment, endast fyra går vidare till dag två. Många av delmomenten är hemliga fram tills dess att finalen startar, men en tävlingsrätt kan kockarna förbereda och öva på.
Den tränade tävlingsrätten som lagas fredagen den 28 september är en varm förrätt, mellanrätt eller huvudrätt med kyckling som tydlig huvudråvara. Den ska serveras i sex portioner och finalisterna har 9 timmar och 30 minuter på sig att färdigställa tävlingsrätten samt övriga uppgifter som i dagsläget är hemliga.
”Svensk kyckling är i dag en fantastisk råvara som vi vill lyfta för att den hamnat lite i skuggan av de ädlare produkterna. Dessutom erbjuder en hel kyckling många olika möjligheter för finalisterna. Vi har tagit bort huvudet men lämnat allt övrigt kvar; från hals och fötter till hjärta och lever – detaljer som det kan göras mycket gott och spännande med”, säger Anders Dahlbom Wettergren, Årets Kock 1993 och tävlingsledare Årets Kock 2018.
Här är finalisterna i Årets Kock 2018
- David Lundqvist, Grand Hôtel Saltsjöbaden, Saltsjöbaden
- Ludwig Tjörnemo, Operakällaren, Stockholm
- Martin Moses, SK Mat & Människor, Göteborg
- Peter J Skogström, Mat & Vin Slottsparken, Malmö
- Lars Niklasson, Lilla Ego, Stockholm
- Jonas Alvin, Stångs magasin, Linköping
- Anders Johnsson, Rejmes Restaurang, Örebro
- Magnus Persson, Stureplansgruppen, Stockholm
Carina Malm