Under januari-juli minskade svenskarnas köttförbrukning med 1,5 procent, jämfört med samma period förra året. Därmed fortsätter trenden som inleddes under 2017, då köttförbrukningen minskade med hela 2,2 kilo, eller 2,6 procent, vilket är den största årliga minskningen sedan 1990.
Trenden med en ökad efterfrågan på svenskt kött och matfågel håller också i sig. Mest ökar andelen svenskt nötkött – från 51,8 till 54,9 procent. Importens andel minskar för alla köttslag, samtidigt som den svenska produktionen fortsätter att öka.
”De konsumenter som nu väljer att äta mindre kött och matfågel drar främst ner på sin konsumtion av importerat kött. Motiven bakom en minskad köttkonsumtion varierar. Vissa konsumenter lockas av vegotrenden med nya proteinalternativ, andra ändrar sina matvanor till följd av klimatengagemang, nya hälsorön eller av etiska skäl. Men att köttkonsumtionen förändras behöver inte bara innebära att konsumenter äter mindre kött, utan även att vi väljer kött med olika mervärden, exempelvis kött från djur som fötts upp med låg antibiotikaanvändning eller där produktionen bedrivits med god hänsyn till djurens välfärd”, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket.
Hur foderbrist och grillförbud inverkade på produktion och konsumtion de senare sommarmånaderna beräknas längre fram i höst.
Carina Malm