Coops Matometer har analyserat 45.000 måltider för att se vad svensken har ätit mer eller mindre av under årets varma sommar, jämfört med förra sommaren. Förutom den förväntade ökningen av glass och drycker så har konsumtionen av sallad, granola och melon ökat, medan den har minskat av choklad, kött och fikabröd.
När det gäller drycker har svensken i större utsträckning druckit vatten, osockrad läsk, alkoholfri öl, rosévin samt vegetabiliska mjölkdrycker under årets sommar, jämfört med samma period förra året. Däremot är äppeljuice, mjölk samt öl och andra alkoholhaltiga drycker betydligt ovanligare än 2017.
Även frukostvanorna uppvisade skillnader. Sommaren 2017 var det mer populärt med kaffe, svart te, hårdost, skinka och ljust bröd till frukost, jämfört med i år, då det var vanligare att börja dagen med bär, främst jordgubbar, naturell yoghurt och granola.
Till middag konsumerades mer gurka, grönsallad, matiga sallader, lax, skaldjur och pasta och mindre av lök, paprika, rött vin, potatis samt kött/korv, en kategori som kan ha påverkats av grillförbudet.
Choklad, godis och fikabröd har inte varit lika populärt som förra sommaren, medan glass, melon, hallon, pannkakor och våfflor har ätits oftare.
Våra matvanor i sommarvärmen:
Oftare: | Mindre ofta: |
Glass | Kaffe |
Jordgubbar | Fikabröd |
Melon | Paprika |
Alkoholfri öl | Öl med alkohol |
Granola | Hård ost |
Hallon | Choklad |
Gurka | Lök |
Osockrad läsk | Skinka |
Carina Malm