2017 ökade invägningen av ekologisk mjölk med 45.000 ton, vilket är 12 procent mer än 2016. Det innebär att 15 procent av den totala mjölkinvägningen 2017 var ekologisk. Det visar Jordbruksverkets samlade statistik över den ekologiska animalieproduktionen 2017. Andelen ekologisk mjölk ökade stadigt fram till och med 2012. 2013-2015 låg den på en relativt stabil nivå för att öka igen 2016 och 2017.
Invägningen av ekologiska ägg minskade med knappt fem procent 2017, efter en lång rad av år med ökad produktion. I ett längre tidsperspektiv har dock invägningen av ekologiska ägg ökat kraftigt – med hela 90 procent – sedan 2010. 2017 låg andelen ekologiska ägg på 17 procent.
Slakten av ekologiskt hållna nötkreatur och grisar var relativt stabil 2017, jämfört med 2016, medan slakten av ekologiskt hållna får och lamm minskade något. Ungefär 15 procent av de slaktade nötkreaturen var ekologiska. Motsvarande siffra för grisar samt får och lamm var 2 respektive 21 procent.
Produktionen av ekologiska slaktkycklingar ökade med 9 procent 2017, jämfört med 2016, vilket är betydligt mindre än den kraftiga produktionsökningen 2016. Den ekologiska kycklingen står dock bara för en procent av den totala kycklingproduktionen i Sverige.
Carina Malm